Nawigacja
Czytelnia » Pierwsze wrażenia » Wietnamska sałatka
Pierwsze wrażenia
Wietnamska sałatka
Po długim oczekiwaniu, jestem. Zobaczymy na jak długo.
Przedstawiam Wam dziubaski przepis na sałatkę wietnamską. Dlaczego, akurat wietnamską? Bo tak. :))))))
Składniki spopularyzowane na tym rejonie jak i na większości Dalekiego Wschodu. Nie pochłania wiele czasu w przygotowaniu, skomplikowane też nie jest, ale za to smakowite.





Składniki na sałatkę:

* 340g makaronu ryżowego (najlepiej długie wstążki - tagliatelle)
* duża pierś z kurczaka
* 2 marchewki
* pietruszka
* grzyby mun
* ogórek
* 4 liście kapusty pekińskiej
* 3 ząbki czosnku
* papryczka chilli (jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw to polecam tutaj zastosować chilli w kolorze żółtym lub zielonym)
* kolendra
* 4 gałązki świeżej mięty
* 1/4 soku z limonki
* 3 łyżki sosu sojowego
* olej cytrynowy (polecam Kujawski) lub kokosowy
* dobry humor i muzyka w tle :D


Przygotowanie :

Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę i podsmaż na małym ogniu na łyżce oleju cytrynowego/kokosowego oraz odrobiną soli. Grzyby mun zamocz w wodzie tak, aby się rozłożyły i były miękkie. W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, a później marchewki i pietruszkę pokrój w słupki (też drobne). Z ogórkiem zrób tak samo, tylko uprzednio wydrąż z niego miąższ - te pesteczki - bo bez nich wizualnie lepiej wygląda, ale też pestki mają taki dziwny ciapkowaty posmak.. ble, no po co Ci to ~ taka dygresja z mojej strony ~. Wracając... :) W momencie gdy grzyby mun już są ładnie rozłożone i mięciutkie, osusz je ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Wszystkie warzywka wymieszaj ze sobą oraz dodaj do nich ostygniętego już kurczaka.

Czas na sosik. Czosnek, paprykę i kolendrę najlepiej jest rozbić i utrzeć w moździerzu kuchennym. Jednak wiem, że niektórzy z Was mogą patrzeć teraz na to jak na debila, ale coś takiego istnieje. Nie tylko farmaceuci się tym posługują. W każdym razie jeśli nie macie takiego cacuszka to polecam jeszcze taką specjalną praskę do czosnku, ewentualnie jak tego również nie macie no to jesteście skazani na swoją rękę - jakkolwiek to brzmi. ^^ Więc jeśli macie przyrządy to pokrójcie to na drobno i rozbijcie w moździerzu, a jeśli nie no to krójcie na malutkie kawałeczki - rozbijając ręką. W przypadku chilli fajnie wyglądają cieniutkie krążki - oczywiście pestek się pozbywamy, bo ich nie chcemy. Kolendrę w tym przypadku też siekamy na drobno. Dodajemy sok z limonki i sos sojowy. Przygotowany sos odstawiamy na ok 5-10 minut do lodówki, by wszystko nam się ładnie przegryzło.

Został nam tylko makaron, który gotujemy według zaleceń producenta, aczkolwiek makaron ryżowy gotuje się bardzo łatwo. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy na ok 3-4 minuty nasz makaron i zostawiamy na wyłączonym już palniku pod przykryciem. Potem odcedzamy i gotowe. :) Makaron powinien być al dente
bo wtedy zachowuje więcej swoich właściwości i też lepiej smakuje.

Makaron odcedzony wymieszaj z warzywami i kurczakiem. Wyłóż na porcje, skrop sosem według uznania i obsyp kilkoma listkami świeżej mięty. Polecam jeszcze posypać odrobiną czarnego sezamu na sam koniec.

Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.
:)




* na zdjęciu jest tofu

Chciałabym również przeprosić za to, że nie piszę już.. prawie wcale. No ale.. ja.. przepraszam. Jestem leniuszkiem. :< Ale kocham mocno i proszę. Smacznego :>

Oceń artykuł:
Przeczytaj więcej o:
 
Komentarze
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Od najstarszych Strzałka w dół Od najnowszych Strzałka w górę
0
Bonia 19 Stycznia 2017r. 22:17
Chyba się słyszę
Brzmi przepysznie
-1
Teito 19 Stycznia 2017r. 22:11
Mango
0
Scarfer 13 Czerwca 2016r. 7:02
Nie wiedziałem że jest tu taki smakowity dział.
1
Yuichi 29 Maja 2016r. 0:25
Huh wygląda ciekawie, kiedyś może spróbuję (z pominięciem grzyba xD). Kurczakowe sałatki zawsze na propsie.
1
Lilith 29 Maja 2016r. 18:31
yumm! w dodatku bez anyżu \o/
Nie posiadasz zezwoleń do pisania komentarzy.
Strona fanów japońskiej popkultury On-Anime 2009 - 2024
Napędzana przez autorski skrypt On-Anime 4, wykonany przez jednego z największych leni na świecie.